top of page

Beaujolais Nouveau - Francia Borvacsora az Emmarozs Grandban!

  • Szerző képe: Nikolett Marosi
    Nikolett Marosi
  • 3 nappal ezelőtt
  • 3 perc olvasás

Gasztronómia szerelmesei! Le Beaujolais est Arrivé!

Borbarátként biztos tudjátok, hogy november harmadik csütörtöke különleges dátum: ez a Beaujolais Nouveau hivatalos megjelenésének napja! Ekkor debütál – pontosan egyszerre a világ minden táján – a könnyed, fiatal francia bor, és idén is megnyitja kapuit Emmarozs Grand, hogy elkalauzoljon titeket egy igazi, autentikus francia estre!

Készüljetek fel egy elegáns és izgalmas borvacsorára, ahol a burgundiai  Beaujolais-borvidék titkai és a bisztróklasszikusok története egyaránt terítékre kerül.


Beaujolais Nouveau - Emmarozs Grand vacsoraest

A Beaujolais Nouveau Története: Egy Évszázados Verseny a Frissességért

A Beaujolais Nouveau jelenség mögött komoly, több évszázados tradíció áll. Ezt a bort Lyon közelében, Beaujolais régióban készítik a Gamay szőlőből. Eredetileg a borászok a szüret után azonnal elkezdték szállítani az újbort a közeli lyoni bisztrókba, hogy megünnepeljék a munka befejeztét. Ez a helyi hagyomány idővel igazi „versennyé” vált a borászok között, „A Beaujolais megérkezett!” (Le Beaujolais Est Arrivé!) felkiáltással hirdették a fogadók, hogy a legfrissebb nedűt már lehet kapni náluk.

A világhírnév azután jött el, hogy az 1950-es években a francia szabályozás feloldotta a korábbi korlátozásokat, így a borászok elkezdhették egyre korábban értékesíteni az újbort. 1985-ben hivatalosan is kijelölték a világszerte egységes megjelenési dátumot, ami a november harmadik csütörtöke lett. Ettől kezdve az egyszerű lyoni tradíció globális eseménnyé nőtte ki magát, megannyi borrajongó örömére.


Beaujolais Nouveau: Könnyed, Gyümölcsös, Egyedi Technológia

Mi teszi ezt a bort ennyire másmilyen, friss és vibráló élménnyé?

A Titok: A szénsavas maceráció

A Beaujolais Nouveau-t különleges technikával, szénsavas macerációval készítik. Ezzel a technikával a szőlőfürtöket egészben, szétnyomás nélkül teszik a hordóba, amit szén-dioxiddal zárnak le. A bogyók így belülről kezdenek erjedni. Ennek a mindössze 4-21 napig tartó gyors eljárásnak köszönhetően a bor tanninban rendkívül szegény, viszont hihetetlenül gyümölcsös (gyakran érezni benne banánra vagy eperre emlékeztető jegyeket). A végeredmény egy olyan könnyed, tiszta vörösbor, amelyet a legjobb kissé hűtve, gazdag ízek mellé fogyasztani.


Beaujolais Nouveau  2025 - Emmarozs Grand Szeged

Bisztróklasszikusok, amelyek a francia lelket tükrözik

Beaujolais Nouveau frissessége mellé autentikus regionális fogások illenek, amelyek tökéletesen reprezentálják a francia konyhát. Az Emmarozs nem elégszik meg azzal, hogy csak beszéljen róluk: mi tálaljuk is az etalonokat! November 20.-n, csütörtökön bebizonyítjuk az Emmarozs Grandban.

Borvacsoránk igazi francia ízutazás lesz, ahol a két ikonikus fogást is a poharunk mellé tesszük:

Bœuf Bourguignon (Burgundia): nagymama hívogató szava

Ez a klasszikus burgundiai fogás a kényeztetés francia szinonimája. Képzeld el, ahogy a marhahús darabok lassan, türelmesen főnek, párolódnak kiváló vörösborban, finom gombákkal és szalonnával. Ez nem csupán étel, hanem élmény, a francia terroir esszenciája, aminek az ízmélysége, gazdagsága azonnal hazarepít minket. Az Emmarozsban pont ilyen szívvel-lélekkel, hitelesen készítjük, ahogy a burgundiai nagymamák is tennék!

Bouillabaisse (Marseille): a Földközi-tenger forró csókja

Ha egy kis tengerparti romantikára vágysz, akkor a Bouillabaisse a te fogásod! Ez a komplex marseille-i halleves a halászok régi, egyszerű étele volt, de mára igazi elegáns éttermi fogássá nőtte ki magát. A titok nem csupán a friss halakban van, hanem a lében! A sáfrány, a kőhalak és a fűszerek adják azt az aromás, sűrű alaplevet, ami olyan felejthetetlen. A Bouillabaisse tökéletesen mutatja, hogy a francia konyha az egyszerű alapanyagokból is képes világszínvonalú eleganciát teremteni. Készülj fel egy forró, valódi kulináris élményre!


Az Emmarozs Grand Hivatalos Borvacsora Menüje

Ezeket a fantasztikus ételeket kóstolhatjátok meg, amelyek méltó kísérői lesznek az idei Beaujolais Nouveau-nak és a borok többi kínálatának:

  • Nyúlpástétommal töltött éclair

  • Bouillabaisse – marseille-i halleves

  • Mandarinsorbet tökmagolajjal (Frissítő intermezzo)

  • Bœuf Bourguignon

  • Sajtválogatás: kecskesajt, Comté, Reblochon, Brillat-Savarin

  • Dekonstruált Mon Chéri desszertbonbon

Természetesen a borokat kerülőket alkoholmentes italsorral is várjuk.


Ne maradj le!


  • 📍 Helyszín: Emmarozs Grand (Újszeged)

  • 📅 Időpont: november 20., csütörtök este

  • 🕖 Kezdés: Érkezés: 18:30-tól, vacsorakezdés: 19:00


Jegyárak:

  • Alkoholos sor: 27 990 Ft

  • Alkoholmentes sor: 21 990 Ft


A helyek száma korlátozott, ne maradj le erről a szakmai-gasztronómiai Emmarozs élményről!

Várunk szeretettel az Emmarozs Grandban, hogy együtt ünnepeljük a francia életérzést! À bientôt! A helyek száma korlátozott, így érdemes mielőbb megvenni a jegyeket.



A program tavaly nagyon jól sikerült, nézd meg néhány akkor készült képünket:



bottom of page